»  Продукти   »  Специални огнеупорни и пожароустойчиви стъкла   »  Пожароустойчиви стъкла  


ПОЖАРОУСТОЙЧИВИ СТЪКЛА


Пожароустойчиви стъкла от монолитно закалено боросиликатно стъкло или стъклопакети с два и повече слоя, за защита от пожар и за термична защита в сгради и съоръжения, със степен на пожароустойчивост от 30 до 120 минути, в зависимост от дебелината на стъклото и начина на монтаж.
Тези стъкла могат да се използват като еднослойна преграда, като ламинирани или монтирани в стъклопакет. Подходящи са както за интериорно, така и за екстериорно приложение.

 

 

 

 

 

ОБЛАСТИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ


Пожароустойчивrтe стъкла са с доказани качества и предимства при използването за:


• врати
• тавани
• димни екрани
• асансьори
• преградни стени
• фасади


в различни по предназначение сгради и помещения, с изисквания за пожароустойчивост: училища, офиси, спортни зали, болници и други.

 

СТАНДАРТИ


Пожароустойчивите стъкла се произвеждат в различно изпълнение, за приложения съгласно класификацията по стандарт EN 13501-2:
Клас Е:  за осигуряване физическа преграда срещу пламъци, горещи газове и дим.
Клас EI: за осигуряване физическа преграда срещу пламъци, горещи газове и дим, както и за намаляване на повърхностната температура и предпазване от спонтанно възпламеняване откъм защитената страна.

 

ФУНКЦИЯ


Остъкляването с пожароустойчиви стъкла и стъклопакети служи да противодейства на разпространението на огън, горещи газове и дим, както и за допълнителна термична защита. Стъклото запазва своята прозрачност дори при много високи температури, осигурявайки възможност за безопасна евакуация от сградата.


Основни характеристики на пожароустойчивото стъкло:


• висока издръжливост на температурни разлики, позволява остъкляване с нормално припокриване на периферията от около 15 мм.
• висока температура на размекване. Самоподдържането за повече от 30 минути дава възможност да се използват обикновени конструкции на прозоречните рамки, както и на остъкляване с големи по размер единични стъкла.
• по-висока вискозност: позволява чрез увеличение покритието на периферията да се достигнат 90 минути време на пожароустойчивост.
• при силно нагряване не се образуват кристали, които да доведат до спонтанно счупване.

 

РАЗМЕРИ И ИЗИСКВАНИЯ ЗА МОНТАЖ


Класификация на пожароустойчивост, съгласно EN 13501: Е30 до Е120, EI30 до EI60
Дебелини: от 5 до 12мм.
Максимални размери: 1650х3600мм. за монолитно боросиликатно стъкло
                                     2000х3000мм. за стъклопакети.
Материал/система на рамката: Стомана, дърво, алуминий, PVC профили, други.
 
 
Доместа ООД.   гр. Варна 9009,  тел: 052 747 681,  факс: 052 500 494,  email: office@domesta.bg